Co dělat, když cizinci zamítnou žádost o vízum

Dobrý den,

může se to stát a stává se to. Existují statistiky průměru zamítnutí žádosti o Schengenská víza.

Průměry zamítnutí by měly být pro jednotlivé země velmi podobné. Přesto je rozdíl v tom, že některé země s koloniální minulostí mají na svém území více původních cizinců, dnes občanů nového domova.

Vazby na někoho v nové zemi mohou tento průměr snižovat. U země bez koloniální minulosti může být naopak průměr vyšší.

Celkový průměr je kolem 10 %. Tedy jedno vízum z deseti je zamítnuto. Pro určité země je tento průměr vyšší. Např. pro země severní Afriky. S tím mají mnozí své zkušenosti. Tam je průměr kolem 30 %.

Přesto ne každé zamítnutí je definitivní.

Může to dopadnout dvěma způsoby. Buď se dozvíte určité výhrady a nebo dojde k zamítnutí bez udání důvodu.

Pokud jsou sděleny určité výhrady, pak po odstranění těchto výhrad je reálné, že vízum cizinec dostane. Někdy jde jen o administrativní úkony, které jsou snadno splnitelné, jen vyžadují čas.

Jindy se jedná o důvod, kdy cizinec nedostatečně prokázal důvod vrátit se zpět do svého domova. Tedy nemá majetek (např. nemovitost, o kterou by se staral) a nemá zaměstnání s výplatou, která by mu chodila na účet.

Se zaměstnáním se dá něco dělat. Pro dočasnou dobu s vypětím všech sil může takovou práci najít. Důležité bude, aby mu výplatu posílali na účet, což vůbec nemusí být v jeho zemi zvykem.

V Evropě fungují bankovní instituce a peníze cestují z účtu na účet. V Africe existují peněženky v mobilu a peníze cestují mezi mobilními čísly. To ovšem evropským úředníkům s evropským viděním světa nevysvětlíte. Budou trvat na bankovním výpisu.

Můj názor je tento: Pokud si někdo bude chtít najít práci, tak si ji najde.

Chápu, že existují lidé, kteří jsou např. postižení a nebo jinak znevýhodněni, tak ti to budou mít opravdu těžké. A možná i nemožné. Ale ostatní zdraví lidé rozhodně šanci mají.

Neříkám, že je snadné takovou práci najít, ale věřím, že to jde.

V případě, že cizinci úřady nesdělí důvod zamítnutí žádosti o víza, pak může existovat hned několik důvodů.

Mimochodem, někdy se může stát, že ambasáda sdělí důvod, proč žádost o vízum zamítla, ale cizinec říká, že mu žádný důvod nesdělili. A to záměrně nebo ten důvod nepochopil.

Pokud je cizinec „persona non-grata“, tak bych řekl, že se to dozvíte hned při žádosti o vytvoření zvacího dopisu na cizinecké policii. Prostě by vám zvací dopis nevydali. Ale to je moje spekulace.

Dalším příkladem, který může nastat je, že cizinec každý rok žádá o vízum do EU, a pokaždé ho zve někdo jiný. Nebo ho stejný rok zve několik různých lidí, kteří o sobě vzájemně nevědí. Jsou například z různých zemí Evropy.

Zvoucí osoba, pokud k cizinci chová určité sympatie, si nedokáže ani připustit, že by cizinec mohl žádat o vízum s někým jiným a nebo že by jen mohl komunikovat na stejné úrovni s někým dalším. Přesto se to stává.

Cizinec toto může popřít a vy jako zvaní nemáte šanci zjistit pravdu. A zbývá jen: „Já mu věřím, to je vyloučené!“

Vízový systém všechny tyto žádosti eviduje a cizincovo chování je vyhodnoceno jako rizikové. Následně je žádost zamítnuta.

V situaci, kdy ambasáda opravdu nesdělí nic, je jedinou možností, aby se cizinec stal ve své zemi zaměstnaným, solventním, majícím vlastní majetek a se závazky ve své zemi. Pak by neměl být problém, aby vízum získal i bez pozvání.

Je potřeba si uvědomit, že pracovníci ambasády nejsou ti, kteří by cíleně a záměrně chtěli někomu šlapat po štěstí. Jejich úkolem je dát vízum každému, kdo jim přijde způsobilý. K vyhodnocení slouží ukazatele, které jsou běžné u nás v Evropě.

Každý, kdo se do těchto ukazatelů dokáže vejít, pak má reálnou šanci vízum získat.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://www.pozvanicizince.cz/vase-video-zde-pripraveno/

P.S. Pokud potřebujete pozvat zvací dopis svému hostu, pak vám s tím rád pomůžu. Napište mi nebo navštivte stránky:
https://www.pozvanicizince.cz/odeslani/