Práce v ČR vs. Práce v USA

Dobrý den,

na youtube jsem narazil na jedno video, o které vám chci napsat.

Je to návod na to, jak si najít práci v USA. Protože možná přemýšlíte, jak najít práci pro cizince v ČR, tak by se vám to mohlo pro srovnání hodit.

Cizinec si musí najít práci, projít pohovorem (buď osobně na turistickém vízu nebo přes videohovor), získat na dálku ubytování, získat vízum a pak přijet.

Největší překážky jsou jazyk, protože česky cizinci nemluví, zajištění ubytování v ČR pro získání víza, finanční prostředky na start v nové zemi a samotné vízum. V celém tom příběhu je mnoho KDYBY.

Čech hledající práci v USA (ale i jakýkoliv jiný cizinec) to má znatelně jednodušší. Autor videa popisuje, že najít práci přes video-hovor je jen otázka času a vlastní aktivity. Podmínkou je samozřejmě znalost angličtiny. To je dovednost, kterou většina cizinců, co by chtěli hledat práci u nás, mají.

V celém videu nebyla zmínka o dalších třech komplikacích. To je ubytování a vízum. Teď to nevím jistě, nestudoval jsem tuto problematiku do hloubky, ale ubytování asi pro získání víza dokládat nemusíte. Autor videa aktuálně žije v New York a o tom, jak si hledal ubytování najdete na jeho kanálu víc videí.

A vízum je zjevně snadné, pokud máte peníze na start v jiné zemi a pracovní smlouvu v ruce.

Mít peníze na start je také často překážkou. Že?

Přijde mi přesto pro cizince výrazně jednodušší jít hledat práci v USA než ČR.

Co si o tom myslíte?

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://www.pozvanicizince.cz/vase-video-zde-pripraveno/

P.S. Pokud máte připravené pozvání, rád vám jej odešlu vašemu hostovi.