Formální vs. neformální pozvání

Dobrý den,

jaké pozvání potřebuje váš známý, kterého chcete pozvat? Začnete googlit a zjistíte, že existuje určité pozvání cizince a že musíte jít na cizineckou policii.

To je formální pozvání. Hodí se jen pro některé případy. Existuje vůbec neformální pozvání (to, které jste si představovali původně)?

Neformální pozvání je čistým papírem, kde je napsáno „Já, XY bytem Rajská zahrada 3, 23456 Zelená hůrka I., zvu k návštěvě mého domova pana YZ, bytem Jeho ulice 33, Cizí město, Úplně jiná země.“ To opatříte podpisem a já bych přidal i kontaktní údaje jako je e-mail a telefon.

Takto mě mimochodem v roce 1992 zval můj strýc Čecho-Kanaďan k návštěvě jeho domova a já tam strávil 6 týdnů z prázdnin jako 18 leté tele.

Světe div se, ačkoliv o tomto není snad nikde psáno, i toto pozvání můžete dát. K ničemu vás to nezavazuje a jen to potvrzuje důvod k návštěvě naší drahé země vaším známým, který si bude muset vyřídit vízum na české ambasádě.

Většina lidí, co navštěvuje cizí země coby turisti, nemají v dané zemi žádný kontakt a tak si vyřizují víza bez jakéhokoliv zvacího dopisu.

Naopak tolik viditelný formální zvací dopis musíte vyřídit na cizinecké policii na obvykle dvě návštěvy. Na první zažádáte a pokud jste neudělali nikde chybu, tak na druhé návštěvě si pozvání vyzvednete. Pokud vám chybí podklady k vydání pozvání, tak musíte jednu návštěvu přidat.

Oficiální zvací dopis je úředním dokumentem, kde vás lustruje cizinecká policie, zda jste způsobilí toto pozvání dát. V té menší variantě závazku (ze dvou) se zavazujete poskytnout cizinci ubytování, tedy musí majitel nemovitosti dopředu souhlasit s ubytováním cizince.

V té druhé zcela závazné variantě se zaručujete za celý pobyt. Za letenku, jídlo, pojištění, ubytování… a také případné řešení problémů, které může cizinec způsobit. Včetně pokud nevycestuje i za zadržení (i v jiné zemi), ubytování v záchytném místě a deportaci. To vše zaplatíte.

Neformální pozvání je projev dobré vůle a k ničemu vás nezavazuje. Formální pozvání slouží organizacím, sportovním pořadatelům, školám, církvím atd., ale také k pozvání rodinných účastníků.

Obě pozvání (neformální i formální) musíte poměrně rychle doručit zvané osobě a tak zapomeňte na klasickou poštu, kde dopis půjde měsíc a vy ještě nebudete vědět, zda došel, zda vůbec dojde a kde se zrovna nachází.

Zvací dopisy je potřeba posílat expresní leteckou přepravou, kde je jistota v tom, kde dopis je, a že bude doručen do rukou příjemce, tedy nebude vhozen třeba jen do poštovní schránky.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://www.pozvanicizince.cz/vase-video-zde-pripraveno/

P.S. Jakmile budete mít jasno v tom, jaký dopis budete chtít vystavit a jaký závazek na sebe chcete vzít, pak vám rád pomohu doručit zvací dopis vašemu známému.