Strasti jednoho cizince, který chce v ČR začít pracovat…

Dobrý den,

téměř každý cizinec u nás může najít práci. Možná ne práci, která by byla tím, co by chtěl celý život dělat, ale je to začátek.

Všichni známe příběhy myčů nádobí v Anglie nebo Ameriky, kteří se později vypracovali.

Aby se k nám cizinec mohl přestěhovat, potřebuje mít domluvené zaměstnání. To lze najít na stránkách Úřadu práce, kde lze vyfiltrovat pracovní pozice, které jsou určené pro cizince. Tady zaměstnavatel dopředu prohlašuje, že na pracovní pozici klidně cizince zaměstná.

Cizinec by se měl se zaměstnavatelem spojit a domluvit si pracovní smlouvu. Může proběhnout videohovor, cizinec doloží svoji kvalifikaci, dosažené vzdělání.

Obecně se bere, že vysoká škola v cizí zemi se rovná naší maturitě, maturita v cizí zemi je u nás základní vzdělání.

Takže vzdělání musí mít.

Nejlepší by ovšem bylo, aby se cizinec dostavil na pracovní pohovor, což v případě, že už teď nemá peníze a nemůže si dovolit cestu do Evropy, je nesplnitelné.

Pokud bude zaměstnavatel souhlasit, tak s cizincem uzavře pracovní smlouvu s nástupem, jakmile bude připraven. Tj. až podstoupí 1-3 měsíční byrokratické martyrium na ambasádě. Zaměstnavatel tedy musí být připraven na zaměstnance čekat.

Pak musí cizinec doložit znalost ekonomiky pobytu v ČR. Tj. kolik dostane peněz ve výplatě, kdy ji dostane, kolik zaplatí za ubytování, za jídlo, za dopravu do zaměstnání a podobně.

To vše musí cizinec dopředu vědět. Je to i v jeho zájmu, aby dopředu věděl, že tu nelétají pečený holubi do huby.

Když už jsme nakousli ubytování. To musí mít zajištěné dopředu. Musí na ambasádě doložit, kde bude bydlet. Jinak by hrozilo, že by po příletu zůstal na ulici.

Víte, jak je to s volnými byty. Velmi rychle se pronajmou a pokud jsou delší dobu v nabídce, pak jsou velké a drahé. Takže musíte najít pronajímatele, který 1-3 měsíce počká na cizince a bude mít byt volný bez příjmů z nájmu.

Nejlepší je, pokud po dobu čekání, v bytě bydlí původní nájemce, který před příletem cizince byt uvolní. Tedy dopředu je známá doba uvolnění bytu a byt je zatím ještě obsazen.

Pak musí pronajímatel souhlasit s ubytováním cizince. To bývá také problém, protože jsou pronajímatelé pragmatičtí lidé. Chtějí minimalizovat rizika.

Nechtějí někoho, s kým se nedomluví česky, a kdo třeba nebude umět používat vybavení bytu tak jako to dělají bílí Češi. Existuje tu dost velká diskriminace, která není založená na barvě kůže nebo něčem podobným, ale na způsobu života.

Navíc bude pronajímatel chtít jeden nájem dopředu. A velmi pravděpodobně i 1-3 měsíční kauce, protože půjde o rizikového nájemníka.

Výplatu, ale cizinec (nájemník) dostane až po měsíci práce a dalších 10-15 dnech. Mezitím musí zaplatit další nájem na druhý měsíc dopředu a pořád ještě nemá první výplatu.

Ještě z něčeho musí žít, tj. jídlo a cestování a zaplatit si např. zdravotní pojištění po dobu, kdy ještě nebude přihlášen ke zdravotnímu pojištění zaměstnance.

Takže suma sumárum musí dopředu doložit 2-5 měsíčních nájmů + peníze na život (jídlo a cestování) na 45 dní + peníze na energie. Pak ještě peníze na letenku a pojištění.

Je to dost šílené, co?

Je to jediná oficiální cesta, kterou se k nám lze dostat.

Když se podíváte na inzeráty pro cizince, není výjimkou, že tam najdete zaměstnání za minimální mzdu, protože jde o nekvalifikovanou práci.

Jedinou výjimkou jsou možní držitelé modrých karet, což jsou dnes většinou IT pracovníci. Nemyslím správce sítě nebo grafiky. Myslím vývojáře softwaru a další pozice, které jsou velmi poptávané a také výrazně lépe ohodnocené.

Osobně si myslím, že bez pomoci někoho z ČR si tu běžný cizinec nemůže najít práci. Pokud si ji najde, pak si nedokáže zajistit ubytování, aby vyhověl podmínkám všech stran (stát a pronajímatel).

Přes toto všechno se mi sem podařilo přivézt švagra. Už u nás přes rok a čtvrt pracuje. Nemá to ale vůbec jednoduché a sám mám pochybnosti, zda tu vůbec bude moci dlouhodobě žít.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://www.pozvanicizince.cz/vase-video-zde-pripraveno/

P.S. Přemýšlím nad detailním videem s postupem, jen nevím, zda by o něj byl vůbec zájem…